Naudinga žinoti
Kaip užtrūkinti karvę
Karvės pieningumą bei sveikatingumą kitoje laktacijoje lemia užtrūkimo laikotarpio trukmė bei karvės šėrimas šiuo laikotarpiu. Optimali užtrūkimo laikotarpio trukmė yra 50-60 dienų. Iš karvių, kurių užtrūkimo laikotarpis trumpesnis nei 50 dienų, primelžiama 20-38 proc. mažiau pieno.
Trūkinimo metu sumažinamas bendras, ypač sultingųjų, pašarų kiekis, neduodama koncentratų. Užtrūkinti karvę reikėtų per savaitę, mažinant melžimų skaičių iki vieno karto per parą. Kas antrą parą melžti karvę užtrūkinant netikslinga. Užtrūkinti galima 10-15 litrų pieno per parą duodančią sveiką karvę. Pieno sekrecija pieno liaukoje nutrūksta padidėjus spaudimui alveolėse ir pakitus endokrininės sistemos veiklai. Pasibaigus pieno sekrecijai prasideda priešingas procesas - pieno rezorbcija (pasisavinimas) ir tešmuo trečią parą pradeda trauktis, tešmens oda susiraukšlėja. Užtrūkimo laikotarpio pradžioje sunyksta sekrecinis epitelis ir alveolės. Makrofagai ir endogeninės antibakterinės medžiagos išvalo pieno liaukos audinių liekanas. Jei trečią parą tešmuo nepradeda trauktis, tampa skausmingas ir karštas, tokią karvę reikėtų dar kartą pamelžti ir į kiekvieną ketvirtį, per spenio kanalą, sušvirkšti po vieną dozę ilgai veikiančių antimastitinių preparatų, skirtų užtrūkusių karvių gydymui. Šiuos preparatus reikia po paskutinio melžimo sušvirkšti karvėms laktacijos eigoje sirgusioms mastitu ar sunkiai užtrūkusioms praėjusią laktaciją.
Vartojant ilgo veikimo antimastitinius preparatus reikia atsiminti, kad užtrūkimo laikotarpis turi būti ne mažesnis kaip 21-35 paros ir krekenos po apsiveršiavimo netinkamos vartoti 60-98 valandas. Jei karvė apsiveršiavo ankščiau numatyto laiko, krekenose turi būti nustatomas antibiotikų likutis kol jų kiekis neviršys leistino.
UAB „Pieno Tyrimai“ informacija