Naudinga žinoti
Kas įtakoja pieno užšalimo temperatūrą
Pienas yra liaukos sekretas, susidedantis iš vandens (87,5 proc.) ir sausųjų medžiagų (riebalų, baltymų, laktozės ir mineralinių medžiagų). Pieno sausosios medžiagos gaminasi tešmenyje iš kraujyje esančių pieno pirmtakų, o vanduo ir mineralinės medžiagos iš kraujo laisvai patenka į tešmenį. Karvių pieno sudėtis (sausųjų medžiagų kiekis piene) labai skiriasi. Ji priklauso nuo metų laiko, aplinkos temperatūros, karvių veislės, amžiaus, laktacijos laikotarpio, produktyvumo ir ypač mitybos. Pieno užšalimo temperatūra priklauso nuo sausųjų medžiagų, o ypač laktozės bei mineralinių medžiagų kiekio piene, nes jos yra ištirpusios pieno vandenyje. Kuo šių medžiagų piene daugiau tuo užšalimo temperatūra žemesnė. Priklausomai nuo pieno cheminės sudėties, pieno užšalimo temperatūra gali svyruoti nuo minus 0,515 iki minus 0,560 oC.
- Pieno užšalimo temperatūra paaukštėja:
- kai karvių šėrimo racione trūksta maisto medžiagų, reikalingų gaminti pieną,
- kai racione netinkamas santykis tarp angliavandenių ir baltymų, trūksta lengvai virškinamų angliavandenių,
- kai pašaro davinyje trūksta kalcio, fosforo, natrio, kobalto, mangano ir kitų mineralinių medžiagų,
- kai karvės šeriamos prastos kokybės silosu, šienainiu ar kitais raugintais pašarai, kuriuose yra daug sviesto ar kitų organinių rūgščių,
- sumažėjus pieno liaukos sintezės aktyvumui - karvėms sergant tešmens uždegimu ar jas trūkinant,
- dėl įvairių virškinimo organų, o ypač kepenų, ligų,
- dėl per aukštos aplinkos temperatūros ir didelio oro drėgnumo,
- dėl dalinio pieno užšaldymo,
- patekus likutiniam pieno linijų plovimo vandeniui į pieną.