UAB „Pieno tyrimai“ Laboratorijos pagrindinė tyrimų veikla – viso šalyje superkamo pieno ir kontroliuojamų gyvūnų pieno sudėties ir kokybės tyrimai, o pagrindinė kalibravimo ir bandymų veikla – mechaninių ir elektroninių pieno kiekio matuoklių bei melžimo robotų kalibravimas, neautomatinių svarstyklių kalibravimas, pieno šaldymo rezervuarų bandymai, neautomatinių svarstyklių bandymai. Kadangi laboratorija specializuojasi pieno tyrimų atlikimo srityje, taip pat kalibruoja pieno kiekio matavimo priemones kontroliuojamų gyvulių pieno mėginiams ūkiuose paimti, visas dėmesys skiriamas tyrimų ir su jais susijusių paslaugų kokybei užtikrinti, taikant pažangiausias tyrimų technologijas, apsirūpinant aukštos kvalifikacijos didelę darbo patirtį turinčiu personalu
Laboratorijos darbuotojai, galintys turėti įtakos laboratorijos veiklai, veikia nešališkai, dirba pagal įdiegtos vadybos sistemos reikalavimus ir turi tinkamą išsilavinimą, kvalifikaciją, techninių žinių bei patirtį įgaliotiems tyrimams, bandymams ir kalibravimams atlikti. Laboratorijos darbuotojai yra nuolatiniai, dirbantys pagal sudarytas darbo sutartis. Laboratorijos darbuotojų kompetencijai keliami reikalavimai nurodomi atitinkamuose darbuotojų pareigybės aprašymuose. Juose taip pat pateikiamas darbuotojo pavaldumas, šias pareigas einančio darbuotojo funkcijos ir atsakomybė.
Laboratorija savo veikloje vadovaujasi Bendrovės direktoriaus patvirtintais nuostatais, kuriuose pateikta Laboratorijos ir jos skyrių struktūra, apibrėžtos funkcijos, teisės, atsakomybė ir ryšiai su kitais bendrovės skyriais. Bendrovėje darbuotojų pareigos yra taip suderintos, kad kartu sudaro vadovavimo struktūrą, įgalinančią bendrovę kryptingai valdyti, planuoti ir kokybiškai bei rezultatyviai dirbti. Darbuotojų, atsakingų už vadybos sistemos veikimą laboratorijoje, pareigų ir funkcijų pasiskirstymas yra pateiktas Vadybos sistemos vadove.
Laboratorijos vadovas organizuoja jam pavaldžių skyrių darbą pagal įdiegtos vadybos sistemos reikalavimus taip, kad visi žalio pieno tyrimai būtų atlikti laiku, gauti tyrimų, bandymų, kalibravimų rezultatai būtų patikimi ir objektyvūs. Laboratorija susideda iš šių skyrių: Pamatinių tyrimų, Logistikos, Įrengimų priežiūros ir Įprastinių tyrimų. Visi šie skyriai yra tarpusavyje glaudžiai susiję.
Tiriamųjų, bandomųjų ir kalibruojamųjų objektų vežimui, gavimui, tvarkymui ir laikymui iki ištyrimo yra parengti vadybos sistemos dokumentai, skirti užtikrinti, kad tiriamieji, bandomieji ar kalibruojamieji objektai nebūtų sugadinti, užteršti ar kaip nors kitaip pažeisti, tuo būdu apsaugant laboratorijos ir užsakovo interesus. Pieno mėginius į UAB “Pieno tyrimai” Laboratoriją bendrovės transportu atveža vairuotojas ekspeditorius, turintis įgaliojimą priimti pieno mėginius iš užsakovo ar jo įgaliotų asmenų. Išsiunčiamų iš su užsakovais sutartų vietų pieno mėginių temperatūra neturi viršyti 8 ºC. Kilus įtarimui dėl mėginių laikymo sąlygų, vairuotojas ekspeditorius turi teisę patikrinti aplinkos, kurioje mėginiai laikomi iki jų išsiuntimo į UAB “Pieno tyrimai”, temperatūrą. Atvežtus į laboratoriją konteinerius ir vienkartinius maišelius su pieno mėginiais vairuotojai ekspeditoriai identifikuoja kompiuterinėje programoje Logistika ir sudeda šaldymo patalpoje.
Užsakovo į laboratoriją atvežtus konteinerius arba vienkartinius maišelius su pieno mėginiais pagal patvirtintas darbo instrukcijas priima budėtojas. Priėmimo metu mėginių identifikavimui ant indelio šono užklijuojamas brūkšninis kodas. Budėtojas įveda užsakovo atvežtus konteinerius arba vienkartinius maišelius su pieno mėginiais į kompiuterinę programą „Logistika“ ir perduoda į laboratoriją arba padeda šaldymo patalpoje.
Pieno mėginiai iki ištyrimo laikomi šaldymo patalpose ar šaldytuvuose ne aukštesnėje kaip 4oC±2oC temperatūroje, kuri registruojama kompiuterinėse temperatūros kontrolės programose. Pieno mėginiai laboratorijoje saugomi iki tyrimo pabaigos, o po to jie sunaikinami. Visa mėginių ėmimo dokumentacija yra įtraukta į laboratorijos vadybos sistemą.
Laboratorijoje yra naudojama vienareikšmė pieno mėginių identifikavimo sistema. Identifikavimas išlieka visą laiką kol mėginiai yra laboratorijoje. Mėginių identifikavimui jų atrinkimo metu ant indelio šono yra užklijuojama lipni etiketė su brūkšniniu kodu, kuris atitinka pieno gamintojo identifikavimo kodą. Norint apsaugoti pieno mėginius nuo falsifikavimo, konteineriai su paimtais mėginiais jų paėmimo vietoje yra užplombuojami arba mėginiai dedami į vienkartinius apsauginius maišelius.
Į laboratoriją atvežtus tyrimams pieno mėginius Integralioje laboratorijos valdymo informacinėje sistemoje (ILVIS) identifikuoja laborantai operatoriai. Nuskanavus mėginius ir juos suformavus į tyrimo rinkinius (t.y. grupes), mėginiai iki tyrimo laikomi šaldymo patalpose sudėti į stelažus. Įprastinių tyrimų skyriuje dirbantys laborantai operatoriai įprastiniais (rutininiais) tyrimų metodais atlieka žalio pieno mėginių tyrimus, kurie pagal tyrimo kodus yra skirstomi į:
Atliekant tyrimus, bandymus ir kalibravimą, laboratorijos techniniai sprendimai yra grindžiami tik gautais tyrimų, bandymų ir kalibravimo rezultatais.
Pieno riebalai susidaro iš dviejų šaltinių. Apie 50 proc. galvijų pieno riebalų sintetinama iš pašaro riebalų, todėl keičiant pašar>
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos mokslininkų atliktų tyrimų, susijusių su šėrimo įtaka pieno riebalų sudėčiai, rezulta>
Kaip teigia gydytojai, šios rūgštys svarbios širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai, stabdo aterosklerozės vy>
Pieno riebalai susideda iš daugiau nei 400 skirtingų riebalų rūgščių.
Didžiausią dalį sudaro sočiosios riebalų rūgštys (65 - 70 %).
Manonesočiosios riebalų rūgštys (27-33 %, iš esmės oleino rūgštis).
Polinesočiosios riebalų rūgštys (3.5 - 5 %).
Pieno riebalai santykinai turtingi trumpos grandinės sočiosiomis riebalų rūgštimis (10 %).
Laboratorija nustato šias svarbias riebalų rūgščių grupes:
Atliekamas tyrimas apima ir riebalų rūgščių kategorijas:
Užsisakyti tyrimą galite kartu su komerciniu pieno sudėties tyrimu arba su GPT mėginiais.
Tereikia lydraštyje užrašyti + riebalų rūgštys (RR) arba pridėti papildomą prašymą.
Turintiems sutartį pieno sudėties ir riebalų rūgščių tyrimo kaina tik 1,69€ be PVM, 2,05€ su PVM.
Neturintiems sutarties pieno sudėties ir riebalų rūgščių tyrimo kaina tik 2,43€ be PVM, 2,94€ su PVM.
UAB „Pieno tyrimai“ Laboratorija atlieka įvairių rūšių pieno miltelių (nugriebto pieno miltelių, nenugriebto pieno miltelių, išrūgų miltelių ir kitų pieno miltelių produktų) antimikrobinių medžiagų nustatymą ir identifikavimą. Tyrimo metu aptinkamos 43 grupės antimikrobinių medžiagų, kuriose yra 132 medžiagų likučiai, atitinkantys visus šiuo metu kontroliuojamus likučius ES. Tai leidžia nustatyti naudojamų veterinarinių vaistų derinius, nes likučiai dažnai yra specifiniai farmacijos produktų deriniai. InfiniPlex testu nustatomų antimikrobinių medžiagų sąrašą ir aptinkamas koncentracijos ribas rasite čia , jis yra patvirtintas testo gamintojo Randox Laboratories Ltd (Jungtinė Karalystė). Tai greitas, visiškai automatizuotas ir labai informatyvus tyrimas.
Užsakovų patogumui, mėginiai tyrimams gali būti perduodami UAB „Pieno tyrimai“ vairuotojams ekspeditoriams, vykstantiems nustatytais maršrutais. Interneto svetainėje yra programėlė „Pieno tyrimų transporto judėjimas“, kurios pagalba esamu laiku galima matyti pieno mėginių surinkimo maršrutus, jų taškus, kuriuose taškuose jau lankytasi bei vairuotojo mobiliojo telefono numerį. Taip pat pasiteirauti dėl mėginių perdavimo vairuotojui galite kreiptis į Logistikos skyrių tel.: +370 37 360262; +370 37 361178.
*Užsakovo vardas, pavardė |
Adresas |
*Telefono numeris |
Elektroninis paštas (pageidaujant tyrimo rezultatus gauti el. paštu) |
*Mėginių identifikavimas ir pageidaujami tyrimai |
*-nepateikus šios informacijos, tyrimai nebus atliekami.
Komerciniams tyrimams atlikti užsakymo lapą galite rasti čia: ( .docx; .pdf)
Tyrimų kainas galite rasti čia
Pastaba. Norint gauti tyrimo protokolą paštu, užsakovas turi apmokėti pašto išlaidas.
Už pristatytus pieno tyrimus užsakovas moka kasoje, jam duodamas kasos čekis ar kasos pajamų orderio kvitas, pageidaujant, išrašoma sąskaita faktūra. Jei mėginiai perduodami vairuotojui ekspeditoriui, jis užsakovui išrašo PVM sąskaitą faktūrą bei pinigų priėmimo kvitą. Taip pat galima padaryti išankstinį bankinį pavedimą ir prisegti prie tyrimų užsakymo lapo.
Riebalų, baltymų, laktozės, urėjos kiekio, pH ir somatinių ląstelių skaičiaus nustatymas
Riebalų, baltymų, laktozės, urėjos kiekio ir pH tyrimas
atliekamas infraraudonosios spinduliuotės vidurinės srities matuokliu LactoScopeFTIR.
Somatinių ląstelių skaičiaus tyrimas atliekamas naudojant matuoklį Somascope, dirbantį srauto citometrijos principu.
Bendro bakterijų skaičiaus tyrimas
Bendras bakterijų skaičius nustatomas tėkmės citometrijos metodu, naudojant matuoklį Bentley Bactocount IBC.
Inhibitorinių medžiagų tyrimas
Delvotest T testas yra standartinis plataus spektro difuzijos testas, nustatantis daugiausia skirtingų antibiotikų likučių, ypač tetraciklinų grupės, pagal Europos didžiausią leistiną likučių kiekį piene. Metodas pagrįstas tuo, kad dauginantis terpėje esančioms jautrioms antibiotikams ir sulfamidams Geobacillus stearothermophilus var. calidolactis sporoms, susidaro rūgštis, pakeičianti terpės spalvą iš violetinės į geltoną.
Delvotest T jautrumas antibiotikams, pateiktas gamintojo Techniniame Biuletenyje, išleistame 2021m. birželio 11d.
Antimikrobinių medžiagų identifikavimas
Atliekant žalio karvių pieno tyrimus, skirtus saugos ir kokybės stebėsenai bei kontrolei, ir nustačius inhibitorines medžiagas mikrobiologiniu metodu, Delvotest testu, nuo 2019-05-02 antimikrobinės medžiagos žalio pieno mėginiuose identifikuojamos modifikuotu imunofermentinės analizės metodu, naudojant InfiniPlex testą (504MET26:2019, 1 leidimas, patvirtintas 2019-05-02).
Antimikrobinės medžiagos – tai vaistiniai preparatai, tokie kaip antibiotikai, priešuždegiminės medžiagos, antihelmintikai, toksinai ir kt. likučiai, slopinantys mikroorganizmų augimą. Imunofermentinis tyrimas su chemiliuminescencine spinduliuote, naudojant automatizuotą biolustų technologiją, pagrįstas antimikrobinių medžiagų konkurencija su antikūnais, adsorbuotais į atskiras biolusto sritis. Metodas yra kokybinis, tyrimo rezultatai išreiškiami atitinkamai: neaptikta antimikrobinių medžiagų likučių arba identifikuota viena ar kelios konkrečios antimikrobinės medžiagos.
InfiniPlex testu pienui nustatomų antimikrobinių medžiagų sąrašas yra patvirtintas testo gamintojo Randox Laboratories Ltd (Jungtinė Karalystė) 2023-09-28.
Pieno užšalimo temperatūros tyrimas
Pieno užšalimo temperatūros patikrinimas atliekamas matuokliais Lactoscope FTIR. Šis pieno užšalimo temperatūros nustatymo metodas priskiriamas rūšiavimo metodui ir yra naudojamas atrinkti mėginius, kuriuose įtariamas pašalinio vandens buvimas, t.y. užšalimo temperatūra yra aukštesnė nei minus 515 moC. Tiksli pieno mėginių užšalimo temperatūra nustatoma atrinktus mėginius ištyrus termistorinio krioskopo metodu pagal LST EN ISO 5764:2009.
Įprastinių tyrimų metodų tikslumo užtikrinimui laboratorija įsisavinus atitinkamus pamatinius
metodus: | |